sestdiena, augusts 04, 2007

Par OpenOffice.org jauno fronti OS X

Iepriekšējā ierakstā paslavēju NeoOffice puišus par 2.1 versijas izlaidumu, kas jūtami uzlaboja programmas darbību. Atcerējos arī, ka OpenOffice.org nesen atsāka darbu pie OS X porta un vēlējos uzzināt, kā tad viņiem šajā virzienā iet. Tajā pašā dienā "ievēlos" uz pāris minūtēm kanālā #dev.openoffice.org iekš irc.freenode.net. Rezultātā tiku iepazīstināts ar lejupielādes vietu (ir jau iznākusi 223 versija), kur regulāri - reizi nedēļā vai divās - tiek relīzots automātiskais "builds" OS X versijai visām pieejamām valodām, visiem iespējamiem veidiem (Intel, PowerPC, X11, Aqua). Protams, izvēlējos pieejamo sev procesoru platformu un Aqua, jo X11 man ir nelabas atmiņas, kā arī lielākā daļa lietotāju lietos Aqua versiju.

Patīkami, ka jau tagad DMG pakotne atvērtā veidā ir noformēta kā daudzas citas programmu instalācijas (piem. Skype), kas dod iespēju vienkāršam lietotājam "iemest" aplikāciju Applications mapē bez jebkādas lielas domāšanas. Arī ikoniņa ir smuki vektorgrafikā stilizēta OS X "neongaismu" spožumam.

Pašai programmai, kā jau pirmajām betām, ir savi trūkumi - 222 laidumam, ko es testēju, instalācijas fonti bija aizgājuši neceļos un bija pētāmi ar palielināmo stiklu, kā arī latviešu valoda interfeisā savā buildā vispār neparādījās, taču krievu versija izskatījās zolīdi - taču Aqua integrācijas progress ir manāms un atstāj integrētas vides iespaidu. Tie, kuri vēlas piedalīties latviešu un krievu valodas versiju testēšanā, var lejupielādēt norādītajā vietnē latviešu valodas būvējumus, uzrunāt izstrādātājus augšminētajā kanālā vai arī griezties pie manis, centīšos apgaismot, kas tur notiek.

Patīkami, ka ar OpenOffice.org 2.3 versiju sākot, aplikācija būs pieejama uz visām galvenajām darbavirsmas operētājsistēmām - un apzinoties OS X un Apple popularitātes augšanu, šī versija nāk tieši laikā. Tas, cerams, palīdzēs OpenDocument karā pret OOXML, ko Microsoft diezgan bezkaunīgi cenšas izgrūst caur ISO sertifikācijas sistēmu, kas, diemžēl, ļoti labi paļaujas korupcijai un diezgan ciniskām metodēm (standarta variants ir Microsoft partneru sastāšanās ISO nacionālajā komisijā, kas beigās pieņem Bilam labvēlīgu lēmumu). Kāpēc es esmu pret OOXML un kāpēc man pretīgumu uzdzen Microsoft metodes, kādas tas izmanto, lai tiktu apstiprināts tā virzītais formāts - par to kādā no nākamajiem ierakstiem.

Etiķetes: , , , ,