otrdiena, jūlijs 31, 2007

NeoOffice jaunās kvalitātes virsotnes

Ja kāds joprojām nav dzirdējis, kas ir NeoOffice, tad tas ir OpenOffice.org dabiskais Aqua ports OS X videi ar papildus daudzām iespējām, kas nav officiālajā OpenOffice.org izlaidumā. License, protams, paliek GPL.

Lai ari kādas būtu attiecibas starp OpenOffice.org un NeoOffice projektiem (cik dzirdēts, tās esot drusku normalizējušās), jāatzīst, ka NeoOffice koderi kodē, ka klaviatūras kūp laikā, kad visi apkārt tikai diskutē par to, kādā veidā vajadzētu samazināt Microsoft varu biroja programmatūru laukā.

Microsoft Office, daudzu nīstais un daudzu slavinātais, ir neapšaubāms karalis šobrīd PC pasaulē (lai arī OpenOffice.org sāk lēnām iekarot savas pozīcijas), taču uz Mac OS X platformas tā varenība nav tik viennozīmīga. Lai arī manuprāt glītāks (Office 2004 ir jūtami atšķirīgs no jebkura Windows varianta), tas ir daudz neviennozīmīgāks kā viņa PC "brālis". Programmā ir daudz kļūdas, tā bieži uzkaras, ir jūtami lēna, utt. Tādējādi daudzi lietotāji Mac vai nu vispār nelieto tekstu un tabulu veidošanai, vai arī - vismaz uz Intel makiem - lieto aktīvi Parallels vai VMWare, kā ari Crossover Office. Taču tas viss maksā papildus lašus. Turklāt jāpiezīmē, ka OS X versija MS Office lietotājiem izmaksā apmēram 700 Ls (!!), ja protams neesat students vai pasniedzējs.

Man ir ar prieku jāatzīst, ka NeoOffice izstrādātāji ir attaisnojuši uz sevi liktās cerības un programmatūra jau ir sasniegusi nopietnu līmeni, lai to lietotu bez lielas kautrības. Manas nesenās konkrētās problēmas bija ar fontiem un to nepareizu attēlošanu, ja runājām par citām valodām - latviešu, krievu, grieķu, utt. Otra problēma bija ar visādu drazu UI galvenajā logā, kas tagad arī ir izvākta un izskatās labi. Ievada "splash" ekrāns arī izskatās jau jūtami labāk. Rekomendēju visiem Mac lietotājiem notestēt jaunāko (2.1) versiju no www.neooffice.org.

Etiķetes: , , ,

2 Komentāri:

Anonymous Anonīms teica...

OpenOffice.org jau visai drīz izlaidīs pilnvērtīgu natīvu MacOSX versiju. Patlaban jau tā ir pieejama dabūšanai testa variantā (alfa/beta/hvz).

31/7/07 19:15  
Blogger Unknown teica...

Jā, aizmirstu to piebilst. Kā reiz nokačāju OO.o buildus lai ietestētu. Pēc tam ziņošu, kādi iespaidi.

31/7/07 19:34  

Ierakstīt komentāru

<< Mājas