otrdiena, maijs 01, 2007

ASV un ES plāno veidot "vienotu tirgu"

Skaidrs, ka Merkeles kundze izmantos jebkuru izdevību, lai salabtu un sadarbotos ar ASV (lasi: Bušu), kuram no bijušajiem sabiedrotajiem ES un bijušās Vācijas vadības ir ticis neviens vien klucis kritikas. Skaidrs ir arī tas, ka mūsu valdība līdīs kaut vai no ādas ārā, lai tik izspiestu kaut vai vienu "labo darbu", ar ko atzīmēties vēlētāju acīs, proti, bezvīzu režīmu ar ASV (neizprotu, gan kāpēc - ceļš uz turieni jebkurā gadījumā ir dārgs, un vīzas iegūšana ir mazākā no klapatām, kā arī darba iespējas mūsu darba rūķiem tur nav tik efektīvas un labas kā Rietumeiropā). Var jau būt, ka tam ir lielāka psiholoģiskā, nekā praktiskā nozīme.

Katrs no politiskajiem spēkiem virza savas prioritātes, un lai arī es tām oponēju, protams, pie varas esošie izmantos savu iespēju - un tā lai arī būtu. Kas mani tomēr vairāk satrauc, ir tas, ka ir plānots veidot komisiju, kas "stums" cauri likumdošanas "harmonizācijas" dažādās jomās, tai skaitā "intelektuālā īpašuma" jomā. Citēju no BBC ziņas:
The two sides agreed to set up an "economic council" to push ahead with regulatory convergence in nearly 40 areas, including intellectual property, financial services, business takeovers and the motor industry.

Un šeit ieslēdzās "I am allergic to bullshit" dektetors. Ir skaidrs, ka ASV nav nekāda dievgosniņa, ja ir runa par tirdzniecības līgumiem - Austrālijas iedzīvotāji lamā un spļaudās par tās valdības ļoti vieglo pārdošanos, atļaujot programmatūras patentus un DRMA stila likumus tikai tāpēc, lai iegūtu nenozīmīgu papildus procentu tirdzniecības bilansē eksporta jomā, Latīņamerikā pietekami pretīgā veidā uzspiestais kopējais tirdzniecības līgums baro Venecuēlas vadītāja popularitāti un ir skaidrs, ka šajā kontinentā sociālismam būs vēl ilgi ko darīt (kas būs labi vai slikti, nezinu). Protams, pilnīgi bez jebkāda tirdzniecības līguma palikt arī nedrīkst, jo ASV nav Bušs un Bušs nav ASV - taču ir skaidrs, ka šie līgumi un "harmonizācijas" (kas pateicoties WTO/WIPO/utt. "sviestiem", ir kļuvis gandrīz vai par lamu vārdu a la "pārdodu savu pēcpusi tam, kuram lielāks un smukāks") kalpo ne jau mistiskajam "vidējam slānim" abpus okeānam, bet tie ir korporāciju dēļ - lai varētu vieglāk "pārpirkt" tīrā amerikāņu kapitālisma garā vietējos uzņēmumus, ierobežojot konkurenci, lai uzspiestu dīvainas un brīžiem pilnīgi mākslīgas idejas kā autortiesību likumdošanas papildinājumi (piedodiet, jau 70 gadi pēc nāves bija daudz, bet 100...), kā arī, izmantojot programmatūras patentus, piespiestu mazos programmēšanas kantorus vienkārši padoties lielo spiedienam un ietekmei - un ne tikai.
Protams, var oponēt man - un noteikti aicinu to darīt ar labiem argumentiem - bet vislielākās skumjas man uzdzina nezināma Eiropas diplomāta atzinums:
Without the US there can't be any success in coping with a globalised world.
Nu vienkārši brīnišķīgi. Mans personiskais viedoklis gan ir daudz vienkāršāks - tie ir elementāri ASV centieni izmantojot tās valstis, kas ir gatavi gandrīz vai uz galvas stāvot griežoties kā vilciņiem izpalīdzēt ASV interesēm Eiropā, lai ieviestu pilnīgu un galīgu "sinhronizāciju" - lasi "korporatīvo fašimu" - arī vecajā kontinentā. Un mani visvairāk tracina tas, ka daudzi politiķi ES (arī Latvijā) uzvedās kā pilnīgi neko nezinoši idioti un kretīni, gatavi vien iesmērēties jebkurai lielvarai, kura patīkamāka (iepriekšējā Vācijas vadība nebija labāka). Nekādas pašcieņas. Nekāda godaprāta un cieņas pret citiem. Protams, var jau teikt, ka politiķi visur tādi ir, bet kaut kā pēdējo nedēļu un mēnešu notikumi pierāda, ka dažu labu valstu politiķi tādi nav viss.