trešdiena, jūlijs 25, 2007

BBC raksts par XO aka OLPC laptopu

Ir pagājuši vairāki gadi, kopš tika sākta aktīva OLPC projekta realizācija un tā ietvaros - bērnu izglītības datora izveide. Kopš tā laika daudz kas ir mainījies, bet pats kodols - laptops trešās pasaules valstu bērniem - nav mainījies daudz. Un beidzot, par spīti visiem kritiķiem, tas ir palaists ražošanā. Par godu tam, BBC savā mājas lapā izveidojis smuku informatīvu lapu par šo laptopu, kur vienkāršiem vārdiem izskaidrots, kas ir kas un kas būs kas.

Cepuri nost OLPC komandas priekšā, kas, pa spīti kritiķiem, pretiniekiem vai vienkārši neticīgajiem spēja to visu aizvilkt līdz pirmā posma beigām. Visu cieņu arī RedHat, kuru ņemšanās ap Fedoras Linux kerneļa "twīkošanu" sāka jūtamu veiktspējas uzlabošanas vilni arī citos atvērtā koda projektos.

Protams, jāskatās, vai projekts sasniegs sev izvirzītos mērķus (daudzu kritiķu prāt, zināšanas ir resurss, kas apgūstams tikai tad, ja ir labi paēsts un jumts virs galvas), bet tas ir katrā ziņā iekustinājis veselu kustību, lai palīdzētu trešās pasaules valstīm izglītības un tās digitalizācijas jomā.

Etiķetes: , , , ,