pirmdiena, novembris 27, 2006

"The Power Of Nightmares" ir BBC dokumentālā filma par divām politiskajām filozofijām - neokoncervatīvismu un radikālo islamu, to izcelšanos no liberālisma, viņuprāt, sakāves un strupceļa un vēlme apvienot cilvēkus vienai, kopējai idejai - kaut pati šī ideja varētu būt apmāns, tāda kā cīņa pret lielu, ļaunu spēku, tādu kā Al Queda.

Google Video ir atrodamas visas trīs šīs daļas, pirmā daļa šeit. BBC lapā ir atrodama lapa ar skatītāju jautājumiem un autora atbildēm, kā arī atsaucēm uz literāriem un vizuālajiem avotiem.

Filma patiešām intelektuāli domājošam cilvēkam. Ja pat nepiekrītat autora viedoklim, tas ir interesants un manuprāt, daudz ticamāks skatījums par šīm divām varām, kas šobrīd ietekmē varu gandrīz visā pasaulē.

Filmā ir uzsvērti pāris ļoti interesanti fakti:
* Dirty bomb jeb netīrā bumba nav nemaz tik "netīra", tā ir vairāk kā baiļu ierocis, nekā patiesa ļaunuma izraisītāja. Protams, kā parasta bumba, tās darbības rādījusā būtu bojāgājušie, taču ne no radiācijas.
* 9/11 tiešais organizētājs nebija Oslams Bin Ladens, ne "Al Queda". Oslams gan finansēja šo operāciju un piegādāja "pašnāvniekus", bet ideja sākumā nebija viņa. Par "Al Queda" - šis nosaukums ir amerikāņu izdomāts, un Bin Ladens to pieņēma neilgi pēc septembra notikumiem, jo saprata, ka tas ir viņa "brends" rietumos. Bin Ladens arī nepārvalda ne pār kādu nopietnu milzīgu teroristu organizāciju - tās eksistence nav pierādīta. Kas gan tika iepriekš sacīts, ka Bin Ladena darbība noteikti var ietekmēt līdzīgi domājošo rīcību. Tas ir noticis pāris reizes, Madrides vilcienu sprādzieni un Lodonas metro bumbošana. Taču atkārtošos, tas nav vienas organizācijas darbs. Tā ir cilvēki, kuru uzskati ir līdzīgi ar tādiem pašiem "varoņiem" citur pasaulē, rīcība.

Etiķetes: , , ,