trešdiena, augusts 30, 2006

Varbūt pat nav vērts to pieminēt, bet tomēr...

BBC News ziņo par Čadas "naftas biznesu" un Pasaules Bankas (World Bank) iesaistīšanos tajā. Pirms trim gadiem tika iesākts šāds projekts (Wikipedia), kas reāli nu ir beidzies ar totālu krahu (BBC News). Čadas iedzīvotāju nabadzība nav mazinājusies, autoritārais prezidents izmantojis piķi, sapērkot labumus sev, bet galvenokārt ieročiem, kā arī naftas kompānijas nav izpildījušas savu solījumu daļu.

Varam teikt trīs vārdus - tā ir Āfrika. Bez jebkādām šaubām, cilšu konflikti, pacelti "Technicolor" un moderno tehnoloģiju un "demokrātijas" līmenī, diemžēl joprojām nosaka šī pasaules nabadzīgākā kontinenta dzīvi. Čada ir viena no tām valstīm, par kuru var teikt, ka abas etniski karojošās puses nekautrējas izmantot jebkuru līdzekli, lai nokļūtu pie varas. Nafta tikai pievieno papildus elementu, samiksējot ar Rietumu izpratni par biznesa veidošanu - "po" par cilvēciskumu, cilvēku labklājību, ka tik piķis -, rada pretīga zanķa izjūtu.

Esmu atradis sev pa jaunu vecos velsiešu rokerus "Manic Street Preachers", "Kevin Carter" ir ritīgi spēcīga dziesma, šeit arī Wikipedia ieraksts par šo interesanto fotogrāfu, kas kopā ar citiem amata brāļiem veidoja Bang Bang Club, kas dokumentēja cilšu un rasisma konfliktus Āfrikas dienvidu daļā. "Maņiki" ir viena no tām retajām grupām, kura izklausās virspusē labi, bet kad tu roc dziļāk, tu saproti, ka tie ir Mākslinieki ar lielo M, gatavi runāt par sāpīgām un nopietnām problēmām caur ironiju un nelielu ņirgu.