otrdiena, jūnijs 06, 2006

Bacula "ownz", jeb, bez žargonismiem piesārņotā dzimtajā valodā runājot, ir spēks.

Bet par visu pēc kārtas. Savajadzējās veidot rezervju kopiju sistēmiņu darbam. Tā kā man ir pārsvarā Unix veidīgās "kastes" kā serveri, derēja labs atvērtā koda risinājums, vēlams, sevi jau pierādījis. Tā kā nesen Slashdot ievēroju rakstu, kurā bija recenzēta un reklamēta Bacula otrā versija, tad izdomāju, ka vajadzētu paprovēt to laist darbā.

Vispirms uzstādīšana. Kā vienmēr, Debian un Ubuntu lietotājiem nav nekas cits jādara kā jākustina savas veiklās roķeles un jāraksta konsolē "apt-get update; apt-get install bacula-server bacula-fd bacula-sd bacula-console" vai arī, izmantojot Synaptic Package Manager, sameklē vajadzīgās pakotnes un uzinstalē. Tā kā pakotņu, kā redzams, ir daudz, paskaidrošu, ko kura nozīmē un dara (Veidajiem uzreiz norādu uz rokasgrāmatu iekš ofiziozā Bacula saita).

Bacula director (bacula-dir pakotne) ir galvenais menedžmenta dēmons, kas tad kontrolē un vada visus darbus un regulē visus pieslēgumus pie failu dēmoniem/klientiem un glabātuvju dēmoniem, tāds kā centrālais darba vadītājs. Viņa konfigurācijas failā (pārsvarā /etc/bacula/bacula-dir.conf) arī norādās visi pieslēgumi, plānojumi (schedules), uzdevumi (Jobs), sagataves un cita informācija.
Bacula file daemon (bacula-fd pakotne) ir vienkāršs klients, kas tup klienta sistemā, kuru jūs vēlaties rezervēt. Bacula-dir veic pieslēgšanos bacula-fd un saņem pieprasītos sistēmas failus. Configurācijas fails - bacula-fd.conf.
Tāds pats ir arī Bacula storage daemon (bacula-sd pakotne), kas ir glabātuves klients. To instalē uz serveriem, kur reāli tiks glabāta rezervētā informācija, piem. sistēmām ar lieliem diskiem, DVD rakstītājiem, lentu sistēmām.

Pašās beigās ir pakotnes bacula-console un bacula-console-gnome, kas nodrošina Bacula konsoli procesu pārskatāmībai un vadāmībai.

Sākumā Bacula it kā lielā sadrumstalotība mulsina un bez smuka grafiskā interfeisa noteikti atbaidīs daudzus konsoli vēl neiepazinošus IT cilvēkus. Taču tā ir ļoti efektīga, ja ir jāizveido liela, sarežģīta un modulāra rezervēšanas sistēma un ir ļoti parocīga un paklausīga UNIX vides iemītniece (taču tai ir ļoti efektīgs Windows klients, runājot, ka džeki pat ar Bacula taisot disku attēlus, lai disaster gadījumā Windows varētu ātri atjaunot). Turklāt apzinot conf failus, informācija tajos ir vienkārša, paraugi labi dokumentēti, tāpēc pārpratumiem vajadzētu būt maziem. Ir pieejama arī GNOME videi domātā konsoles versija, kas nedaudz atvieglo dzīvi un ļauj ātri pārraudzīt rezervēto failu krājumus un izvēlēties atjaunojamo kopiju.

Šobrīd Bacula rezervē viena servera datus nelielā apjomā un izskatās, dara to kārtīgi un apzinīgi. Laiks pievienot lielākus apjomus. Par to vēlāk. Domāju arī uzrakstīt sakarīgu Bacula instrukciju latviski vai iztulkot dokumentāciju.

Post Scriptum - ja kāds lasa šo - jā, Ubuntu Diaries nav sen papildinātas, bet es drīz pacentīšos.