piektdiena, janvāris 04, 2008

OLPC jaunā gada jaunumi

Kad Intel paziņoja par pievienošanos OLPC projektam, likās, ka kaut kas ir sajucis Rietumu atmosfērā, Intel vadītāji ir sākuši elpot tīru skābeli un attapušies, ka dara taču galīgi šķērsām, provējot iegalvot, ka Classmate PC ir OLPC aizstājējs.

Paldies Dievam, viņi ir nākuši pie saprāta un sapratuši, ka tomēr viņiem ar OLPC nav pa ceļam. Mērķi tomēr ir pārāk atšķirīgi un Intel pārāk mīl kontroli - kā jau jebkura korporācija. Rūgtums ir par to, ka acīmredzot Intel to zināja jau pirms izteica vēlmi sadarboties, tikai izspēlējot publicitātes kārti un cenšoties diskretitēt OLPC.

Galu galā, pēc diezgan lielās bļaustīšanās izrādijās, ka OLPC šo šķiršanos neuzskata par traģisku, pat par likumsakarīgu, tajā pašā laikā projekts pusotra mēneša laikā Get 1 Give 1 projekta ietvaros ir pārdoti 150 000 klēpjdatoru. Laptopi pat tiekot tirgoti eBay par divkāršu uzcenojumu. Tiesa, OLPC nav sevišķā sajūsmā par pašu zaļo kastišu tirgošanu ārpus noteiktajām izglītības sistēmām, tāpēc drīz Quanta un vēl citi tirgus dalībnieki sāks ražot līdzīgas kastītes komerciālām vajadzībām. Šīs kompānijas to ir godam nopelnījušas, lielas materiālās un intelektuālās pūles pieliekot XO sistēmu radīšanā.

Kas notiks tālāk? Vēlu OLPC veiksmīgu projekta realizāciju, par spīti barjerām un strupceļiem. Lai sokas.

Papildināts 5. janvārī:
Drusku vairāk skaidrības dod Negropontes intervija Fortune. Precizēts laptopu apjoms, kā arī detaļas par konfliktu ar Intel.

Etiķetes: , ,

2 Komentāri:

Blogger Kaspars Foigts teica...

Iekš kāda no nesenajiem TWiT bija diezgan jauks stāsts (biznesa viedoklis no malas) par OLPC. Ideja bija tāda, ka 150K ir nekas, salīdzinot ar sākotnējiem plāniem. Un OLPC ir ievilcies dikti tālu, kā rezultātā trešās pasaules valstīs, kurās bija panākta vienošanās ar to līderiem (nezin kāpēc runāts tika ar politiķiem), ir nomainījusies politiskā iekārta, sarunu vedēji miruši vai kā citādi prom no siles, kā rezultātā neviens vairs neko nepērk.

4/1/08 21:47  
Blogger Unknown teica...

Tie 150k bija G1G1 programmā. Kopā laptopi ir pārdoti jau pie viena miliona. Jā, tas, ka daudzas valstis ir atteikušās vai ieslēgušas piesardzības režīmu, ir tikai dabiski. Taču skatoties pēc kopējās atmosfēras, šaubos vai projekts nenopārdos savu iecerēto ciparu. Ļoti iespējams, ka tas vienkārši laika ziņā ievilksies, iespējams donori nebūs valdības, bet galvenokārt fondi, labdarības organizācijas un bagāti cilvēki. Kas savā ziņā pat ir labāk.

5/1/08 13:20  

Ierakstīt komentāru

<< Mājas