pirmdiena, janvāris 28, 2008

Putnu gripas ziņas

Mani vienmēr interesē nākotnes cilvēces problēmas un kā zinātnieki, lai arī raustīti no lielvaru un finansējuma puses, cenšās rast dažādas atbildes, kā pret to cīnīties.
Kā vienmēr, absolūti perfekta risinājuma nav, taču ir interesanti pētījumu rezultāti. Ir atklāts, kas būtu nepieciešams, lai putnu gripa "nomutētos" par tādu, kas var viegli pārceļot no cilvēka uz cilvēku. Līdz šim zinātnieku vidū valdīja uzskats, ka tas ir neizbēgami. Tāpēc mani ieinteresēja šis BBC raksts un pēdējā rindkopā zinātnieces konstatētais, ka uz doto brīdi paredzētās mutācijas vīrusā jau ir notikušas, taču reģistrēti cilvēks-cilvēks pārnesumi nav konstatēti. Tātad acīmredzot lai vīrus parietu uz citu cilvēku ir jābūt vēl citiem apstākļiem/mutācijām, kas nav tik viegli izraisāmas.
Jāpiezīmē tajā pašā BBC atrodamais raksts par Masačūsetas pētnieku konstatēto, ka H1N1 nemaz tik nasks uz adaptoēšanos cilvēku vidē nav - tam ir savi priekšnosacījumi, kas uz doto brīdi, paldies Dievam, neizpildās. Šis pētījums arī ir ļāvis saprast, ka ar vīrusu "migrāciju" uz cilvēku vidi tik vienkārši nemaz nav, lai arī gandrīz visi, kas ir izraisījuši jūtamas sekas, ir nākuši no dzīvnieku vides.

Etiķetes: ,