otrdiena, novembris 03, 2009

Par vēlamo, patīkamo un realitāti

Diemžēl gan man, gan maniem tautiešiem ik pa laikam iznāk iekrist slazdā, kas saucas "a na*** tā nevar būt? tā taču vajag būt! Viss, mainām likumus, jo tā taču ir loģiski!". Tam seko karstgalvīga diskusija, kurā parasti neviens nepiekāpjas un visa lieta nosprāgst līdz ar projekta aizvēršanos, kurš pasludina, ka Latvija "tam vēl nebija gatava" un ka visi vispār ir pret progresu šeit.

Bet par visu pēc kārtas. Protams, ir runa par E-bibliotēku. Pasākums izskatās pēc vienkārša tiešsaistes grāmatu veikala, taču galvenā ideja ir tāda, ka viņi diezgan slaidi uzliek no piecu stāvu mājas autortiesību likumam. Autortiesību likumu - pārsvarā gan savas nezināšanas dēļ - nemīl neviens, jo tas ir kaut kas tāds, kas aizliedz kaut ko bez reāli taustāmiem labumiem parastam pilsonim. Lielāko daļu vainas par to ir jāuzņemas AKA/LAA ar savu ambiciozo naudas iekasēšanu tur vajag un kur nevajag (un vispār augstprātīgo toni savā komunikācijā gan ar autoriem, gan patērētājiem), kā arī likumdevējiem, kas tik "štampojuši" autortiesību lobiju izmaiņas mūsu likumos, padarot mūs par daļējiem muļķiem attiecībā uz pārējo Eiropu (kaut arī pro IP lobijs ir spēcīgs arī citur).

Taču šis nav tas gadījums, ka kāds projekts stātos pret autortiesību likumu tā trūkumu dēļ. E-bibliotēka spekulē par publicēšanas tiesībām, kas ir bijušas autortiesību likumos pat pirms mūsu valsts dibināšanas 1918. gadā. Projekts, uzskata, ka apgalvojot, ka ir bibliotēka, viņi ir atrisinājuši galveno autortiesību jautājumu - publicēšanas tiesības un autortiesību maksas. Diemžēl viņu legālajai teorijai ir daudz lielāki robi nekā TPB puišiem. Es neiedziļināšos sīkumos - ja nu vienīgi kāds uzstās vai pieprasīs - bet galvenais ir bibliotēkas klasifikācija un fakts, ka šī klasifikācija absolūti nemaina ar autortiesībām saistītās problēmas.

Kopbilde šobrīd ir tāda - projekts sevi ir pasludinājis par gaismas nesēju, pēc manām domām šobrīd pārkāpjot vairāk vai mazāk likumu (bet nu gala spriedumu var dot tikai tiesa protams). Projekta organizētāji cer, ka publiskā doma piespiedīs radīt izņēmumu attiecībā uz viņiem. Es par to gan nebūtu tik drošs. Kā arī man atklāti nepatīk šādi spekulatīvi gājieni. Protams, eksistē viedoklis, ka Latvijā savādāk nevar un ka tikai atklāts antagonisms ar likumiem var kaut ko mainīt.

Varbūt lai neliktos, ka es galīgi nejūtu simpātijas pret šādiem projektiem pateikšu - pati ideja nav slikta, taču šādi es to nevirzītu. Es to virzītu komplektā ar gudrām likumu izmaiņām, kas izklausītos loģiskas attiecībā uz šādiem projektiem. Autortiesību likums ir sačakarēts, tā ir taisnība. Taču publicēšanas tiesības ir tā pamatā un diezvai tuvākajā laikā tas mainīsies.

Etiķetes: , ,

22 Komentāri:

Blogger Jānis Ziediņš teica...

Baigi interesē tieši KĀ viņi pārkāpj likumu?

3/11/09 10:17  
Blogger Unknown teica...

Publicējot autoru darbus bez autoru un izdevēju atļaujas? :)

3/11/09 10:19  
Blogger Jānis Ziediņš teica...

Pag, bet vai tad bibliotēkā par katru grāmatu prasa autora atļauju izvietot plauktā? Šeit taču "nokačāt" nav iespējams, kur ir problēma?

3/11/09 10:24  
Blogger Unknown teica...

Jēziņ, izlasi publicēšanas definīciju likumā un tad diskutē.

Turklāt viņi NAV bibliotēka. Punkts.

3/11/09 10:26  
Blogger Jānis Ziediņš teica...

Viņi ir reģistrēti bibliotēku reģistrā - tātad ir bibliotēka :) iedod konkrētus punktus - negribu visu likumu lasīt.

3/11/09 10:29  
Blogger Unknown teica...

Tiešām reģistrēti? :) Iedosi referenci?

3/11/09 10:34  
Blogger KasparsM teica...

Domāju, ka tās autortiesību lietas tiešām nav tik vienkāršas, bet Pēteris jau arī neko konkrētu nav pateicis, ar ko tad viņi pārkāpj likumus.

Es nezinu par Latvijas pieredzi, bet, dzīvojot ASV, vietējai bibliotēkai bija arī e-bibliotēka un viss darbojās. Varēja izčekot dažādas e-grāmatas un audio darbus uz noteiktu laiku. Ja kāds jau bija izčekojis, tad bija jāgaida, kamēr tas cilvēks to izlasīs vai noklausīsies. Būtībā ne ar ko neatšķīrās no parastās bibliotēkas. Mainās tikai vide no fiziskās uz elektronisko.

3/11/09 10:47  
Blogger Unknown teica...

Lonehermit: tāpēc ka tā virtuālā bibliotēka bija parastās bibliotēkas "paplašinājums". Šeit ir runa par konkrēti virtuālu pasākumu.

3/11/09 10:49  
Blogger KasparsM teica...

>> Tiešām reģistrēti? :) Iedosi referenci?

Pēteri, tu jau sāc sekot Latvijas īstam žurnālistu paraugam, tikai visu kritizējot un neveicot pat minimālu izpēti par lietu, ku tu pats raksti. Būtu kaut ieskatījies pašas e-bibliotēkas mājas lapā:

http://www.e-biblioteka.lv/jaunumi/visparigi/biezak-uzdotie-jautajumi/

Ideju Foruma digitālā bibliotēka, tāpat kā jebkura cita bibliotēka, ir saņēmusi Kultūras ministrijas izsniegtu bibliotēkas reģistrācijas apliecību Nr.2019 un ievēro šo jomu regulējošos normatīvos aktus.

Tagad tava kārta izskaidrot mums, ko konkrēti viņi pārkāpj?

3/11/09 10:58  
Blogger KasparsM teica...

>> Šeit ir runa par konkrēti virtuālu pasākumu.

Kādā ziņā tas ir nelikumīgi?

3/11/09 10:59  
Blogger Unknown teica...

Pasaki man, kā var bibliotēka mainīt pašrocīgi publicēšanas vidi darbiem? :)

Cik zinu, bez autoru atļaujas to nevar :)

3/11/09 11:00  
Blogger Unknown teica...

Un viņi akreditāciju ir izgājuši? :)

3/11/09 11:03  
Blogger Unknown teica...

Lonehermit: es teicu ka pēc manām domām nelikumīgi. Kā Jānis paskaidroja, reģistrācija ir, bet akreditācija - tas būs reālais apstiprinājums par bibliotēkas esamību kā tādu.

Jānis Ziediņš: es neesmu žurnālists, tāpēc vien iedrukāju savas pārdomas. Man šķiet tas viss aiz matu galiem pievilkts, tāpēc ka zinu, ka parastajām bibliotēkām ir kolosālas grūtības dabūt atļauju digitalizēt grāmatas, jo parasti publicētāji iebilst. Šeit visas grāmatas tiek digitalizētas a priori. Tātad bez autoru atļaujas viņi to nevarēs veikt. Un iespējams, tagad skatoties, varbūt viņi to nemaz netaisās darīt.

Katrā ziņā paldies tev Jāni par korekcijām un labojumiem. Savas domas gan mainīšu reāli pēc tam, kad būs kāds plašāks skaidrojums par viņu likumīgo pamatu. Šobrīd uzskatu to kā interesantu eksperimentu virtuālas bibliotēkas akreditācijai. Ja tā izies cauri - būs interesantas sekas.

3/11/09 11:09  
Blogger KasparsM teica...

>> Pasaki man, kā var bibliotēka mainīt pašrocīgi publicēšanas vidi darbiem? :)

Man nav ne jausmas, vai to var vai nevar. Bet spriežot pēc necilā tekstu daudzuma, domāju, ka viņi autortiesības ņem nopietni.

Tāpat jāsaprot, ka jebkura jauna lieta sākotnēji būs kontroversāla. Tā vai citādi e-vide ir nākotne un likumdošana ne vienmēr tiek līdzi šīm izmaiņām. Es nebrīnītos, ja arī kādu laiku e-bibliotēku tiesiskais statuss būs nenoteikts. Bet domāju, ka ar laiku tas tiks noregulēts, un domāju, ka mūsu tiesības uz e-bibliotēkām ir gan sabiedrības, gan pašu autoru labā.

3/11/09 11:21  
Blogger Unknown teica...

Viesturs labi arī uzrakstījis, drusku vairāk pa faktiem:
http://extropy.wordpress.com/?p=271

3/11/09 12:03  
Anonymous Alise teica...

Viestura rakstā faktu nav, ja neskaita kļūdainus aprēķinus un pieņēmumus. Bet Tev, Pēteri Pelēci, ja reiz gribās visu tik ļoti zināt: piesakies, satiecies ar veidotājiem un diskutē, gan par likuma maiņu, gan par pārējo. Allaž laipni gaidīts.

3/11/09 12:19  
Blogger KasparsM teica...

>> Viesturs labi arī uzrakstījis, drusku vairāk pa faktiem:

Ak, viņi ir privāta bibliotēka? Tad jau viņiem akreditācija nav obligāta. Ok, Viestura galvenais arguments ir finansiālais aspekts, kam var piekrist: grūti viņiem būs gūt no šīs lietas peļņu. Bet tā jau ir katrā biznesā. Viņi nobankrotēs, bet parādīs, ka tā ir laba ideja, lai to vēlāk atdzīvinātu kāds globālāks uzņēmums. Bet kas to lai zina: varbūt viņi biznesa plāns izdzīvos, kā Netflix Amerikā.

Arguments par autorizēšanos ir smieklīgs. Es to caur Swedbank paveicu 1 minūtes laikā. Ātrāk nekā novilkās DC++ programma.

3/11/09 12:27  
Blogger Unknown teica...

Akreditācijas fakts katrā ziņā nemainīs problēmu ar pārpublicēšanu :)

3/11/09 12:31  
Blogger Jānis Ziediņš teica...

Pēteri - kas Tev "iekodis"? Vai Tu esi autors vai kaut ko zaudē?

Te ir darbs juristiem un viņu ciņām, esmu jau mazliet dzirdējis, bet katrai pusei ir savi argumenti par labu vienai vai otrai rīcībai.

Un šeit ļoti labi iederas P.Bankovska citāts no šodienas Dienas: "Nevajag jaukt e-bibliotēku ar e-veikalu, kas nozīmē, ka darbs nonāk lasītāja īpašumā".

Un vēl papildus jautājums - ja piemēram grāmata tiek izdota tikai digitālā formātā, kur to publicēt, kā būt? Kā nolikt fiziskās bibliotēkas plauktā? :)

3/11/09 13:35  
Blogger Jānis Ziediņš teica...

Vēl - IF bibliotēka nav PIRMĀ interneta bibliotēka Latvijā - sk.šeit - http://www.atlants.lv/?menu=75

3/11/09 13:40  
Blogger KasparsM teica...

Man šķiet, ka šī projekta (un vispārīgi e-bibliotēku) izdošanās šobrīd ir ļoti daudz atkarīga no tendencēm e-grāmatu nozarē. Varbūt tas nebūs pēkšņs apvērsums, bet e-grāmatu popularitāte pieaug ar katru dienu. Sāk jau parādīties nopietni Kindle konkurenti un drīz jau lielākā daļa autoru pieprasīs, lai viņu darbi tiktu izdoti elektroniskā formā. Un tad jau vairs nevarēs pateikt, ka e-grāmatu var pārdot, bet nedrīkst likt bibliotēkā. Tāpat kā mūziķi agrāk pretojās digitālajam formātam, šodien pieejamība no iTunes ir norma. Šodien mēs raugāmies uz IBF kā uz trakajiem, bet patiesais jautājums ir ļoti pragmatisks, vai viņi ir uzsākuši darbību īstajā brīdī? Vienīgā iespēja to noskaidrot ir mēģināt darboties.

3/11/09 14:23  
Blogger LK teica...

Pēteri: vēlreiz ielūdzu- atnāc uz sarunu par Ideju Foruma bibliotēku, ja vēlies, kliedēt bažas un aizspriedumus- piesakies: registracija@e-biblioteka.lv

3/11/09 15:50  

Ierakstīt komentāru

<< Mājas