sestdiena, oktobris 24, 2009

Pārdomas: plūšana pāri

Lai gan ZZS un TP izmisīgi cenšās noturēt Jakāna atlaišanas aizsprostu, reāli viss ir sācies smelties pāri un neredzu iespēju šo vilcienu apstādināt. Niknums pret TP VID tautā un ekonomiski visaktīvajā tās daļā - darba ņēmējos un devējos - ir krājies ilgi, un izskatās, ka Repše šoreiz ir ļoti pareizi izspēlējis savas kārtis - Jakānam tika pasniegta virve, un viņš izskatās izmantos katru iespēju lai tajā pakārtos. Iespējams, ka pretspēlētāji mūsu FM iedomājās, ka varēs spekulēt ar nepieciešamību akceptēt budžetu, taču Repše šo spēli spēlē ar daudz cietākiem nerviem un startēģiju...varbūt beidzot sapratis, kāpēc viņš mācijās eksaktās zinātnes augstskolā :)

Pie jebkura attīstības scenārija TP ir diezgan liels "koņec filma". Ja tiek gāzta valdība - un pat Jakāna dēļ - lai cik daiļrunīgi runātu Segliņš, visiem būs skaidrs, kāpēc tas notiek. Nevienam nav ilūziju, nevienam pat nav spēka ticēt tai informācijai, kas nāk no TP. Pat Šķēles atgriešanās pašā TP tiek uzsverta kā izmisuma solis, pat Kalvītis īsti netic, ka viņi būs "atpakaļ zirgā".

Tajā pašā Jakāna dziesma ir skaidri nodziedāta. Jautājums ir - ko un kā paķert līdzi šajā vilcienā. Jo paķert vajadzētu daudz - vai tik ne visu augstāko menedžmentu. Pamatojums tam ir gadiem krājies un ja cilvēki beigs baidīties un sāks reāli runāt, VID mafijai situācija valstī kļūs ļoti neizdevīga. Visticamāk sāksies gari atvaļinājumi un pat kavēšanās atgriezties Latvijā (kā Vaškēvics spēja atgriezties tikai tad, kad TP viņam garantēja, "ka nu nekas toč nenotiks"). Ir skaidrs, ka izmisums būs liels un neapšaubu smukus iebiedēšanas mēģinājumus.

Vai viss būs pozitīvi? Skaidrs, ka netīrumi šķīdīs pa gaisu. Iespējams, ka mums pašiem reāli riebsies tas skats, kas atklāsies, ka sāks vētīt VID. Taču iespējams, mums cita ceļa nemaz nav. Iespējams, ka šī valdība kritīs, un iestāsies defaults tikai tāpēc, ka TP aizspēlējās līdz stūrim, no kura tā nespēj izkļūt.

Etiķetes: