pirmdiena, februāris 19, 2007

Atklātā pirmkoda jaunumi (kārtējie)

Tā kā viss, ko gribās iepostēt šodien, nav par tēmu Ubuntu, bet par atklāto pirmkodu, rakstiņš taps šeit, blogā priekš sevis.

* NeoOffice uzņem pamatīgus apgriezienus. Divi punkts viens versija taisās atbalstīt OpenXML (izmantojot Novell spraudni), kā arī VBA makrosus (arī Novell kods), tādējādi parādot skaistu vidējo pirkstu Microsoft par to, ka tas apzināti grib padarīt nākošo Office versiju par pēdējo OS X vidē (nav VBA atbalsts, nenopietna savstarpējā savietojamība ar PC versiju, utt.). Skatamies un gaidām, kā arī iemaksājam naudiņas, lai atbalstītu developerus. Tie kuri nezin - NeoOffice ir neofficiālais OpenOffice.org ports uz OS X, kas izskatās krietni labāk nekā oficiālais. Atvērtā pirmkoda filozofija reālā darbībā.

* Hula projekts ir miris. Lai dzīvo Hula projekts. Kad Novell paziņoja pagājušā gada novembrī, ka vairs nepiķo koderiem, kas ņemās ar Hula, daudzi sāpē savieba sejas, jo bija liela neticība, ka kāds varētu uzņemties pārņemt kodēt šādu apjomīgu sistēmu. Hula ir bijušais NetMail, bet daudz paplašinātāks - pareizāk sakot, tā ir integrēta sistēma, līdzīga Groupware. Zināmā mērā Novell var saprast, viņu piķis ir komerciālajā softā, ko piedāvāt kā virsslāni Linux kā operētājsistēmai, un Groupwise ir viens no produktiem, kas varētu viņus izvilkt sausumā. Taču kā jau minēju pie iepriekšējā punkta par atklāto pirmkodu, ja nu kādam vajadzēs, tas pacels saplīsušās daļās, salīmēs to mocīti un turpinās to tūnēt tālāk, līdz galīgai uzvarai. Tā arī var teikt par Hula, jo:
On January 30, 2007, Messaging Architects announced a definitive agreement to acquire NetMail and take over leadership of the open source Hula Project from Novell. The statements regarding copyright ownership were incorrect. To clarify, under the terms of the agreement Novell will continue to retain ownership of the copyright on the Hula Project. (Avots: www.hula-project.org)
Prieks par to. Ja nopietni, skatos uz Hyla ar cerībām, jo tas ir pagaidām vienīgais nopietnais projekts, kas taisās pilnībā atbalstīt CalDAV protokolu - WebDAV protokola dabisku attīstību ar Exchange līdzīgām "fīčām" ar Kalendāra/Uzdevumu integrāciju un šārošanu, grupveida menedžēšanu un mainīšanu, utt. utjpr. Turklāt sola iespēju apmainīt visus epasta serverus un būt pilnībā modulāra.